EKO BOMBICE ZA ČIŠĆENJE I KUPANJE

Sigurno ste nekad vidjeli one predivne luksuzne bombice za kupanje i možda pritom pomislili: “Kojom magijom se služe oni koji su takvo što izradili?” 😉 Zapravo – radi se o samo dva glavna sastojka!

Ta dva čarobna sastojka su soda bikarbona i limunska kiselina. Pomiješani u omjeru 2:1 (soda:limunska) s vrlo minimalnim dodatkom tekućine, tvore smjesu koja se može lako oblikovati u razne oblike, osušiti i čuvati za korištenje po potrebi.

Početna motivacija za izradu ovakvih bombica bila je zapravo želja da pronađem neškodljivo, ali učinkovito sredstvo za čišćenje wc-a. Kako internet vrvi raznim “uradi sam” receptima, naravno da sam pronašla i više no što sam tražila 😉 (Linkovi nekih od tih stranica će biti na dnu članka). Znala sam da soda bikarbona i kiselina (ocat) čine učinovito sredstvo za čišćenje, ali nisam znala koliko kreativnih i korisnih stvari ti svakodnevni sastojci mogu sačinjavati! Od iste smjese, dodatkom eteričnih ili njegujućih ulja, jestive boje i sl., mogu nastati i mala umjetnička djela koja imaju kozmetička pa čak i terapeutska djelovanja.

Mislila sam da za izradu ovih bombica moram imati posebne kalupe, ali vam sa sigurnošću mogu reći da nisu potrebni. Iako sam koristila silikonske kalupe koje imam, testirala sam i različite predmete iz kućanstva – i svaki od njih je funkcionirao! Što znači ako imate kalupe za led, papirnate čaše, posudice od paštete, kalupe za kolačiće ili papirnate kalupe za muffine – bacite se na posao! 🙂

Kako svako moje kuhanje uključuje i barem malo improvizacije, od recepata koji su poslužili kao inspiracija nastali su sljedeći receptići za wc-bombice, bombice za kupanje i tuš tabletice za inhalaciju.

Korištenje jestivih boja nije nužno niti potrebno. Koristila sam ih u svrhu eksperimentiranja. 😊 Ubuduće ih vjerojatno neću redovno koristiti, osim ako su za poklon. A i tada ću probati ekološka bojila poput praha cikle i sl. Ipak, jestive boje su ovaj puta odradile dobar posao.

Koristite eterična ulja na vlastitu odgovornost! Istražite učinke pojedinih ulja i što vam odgovara, a što ne. Ja ovdje navodim što koristim za vlastitu uporabu u vlastitom kućanstvu.

WC-BOMBICE

SASTOJCI:

 • 1 ŠALICA SODE BIKARBONE
 • 1/2 ŠALICE LIMUNSKE KISELINE
 • 1 ŽLIČICE VODE
 • 30 KAPI ETERIČNOG ULJA (po želji)
 • 10AK KAPI PREHRAMBENE BOJE (po želji)

POSTUPAK:

Pomiješati sodu bikarbonu i limunsku kiselinu u zdjeli. Sa strane pomiješati prehrambenu boju s jednom žličicom vode (zvuči prespecifično, ali dodavanjem previše vode smjesa postane preaktivna). Nakapati eterično ulje preko sode bikarbone i limunske kiseline te dodati obojenu vodu.

Brzo miješati žlicom kako bi što brže prestalo reagirati. Nastaviti miješati još nekoliko minuta, najbolje rukama (koristiti rukavice,) dok se smjesa malo ne prosuši. (Fotografije su od dvije različite smjese, ali najbolje prikazuju ove dvije faze pripreme.)

Također možete napraviti slušni test. 🙂 Ako čujete jako “šištanje” kad približite uho, miješajte još malo. Blago i jako tiho šuštanje je redu.

Staviti u kalupe po izboru. Ostaviti da se suši, najbolje do sutra.

Ako koristite krute kalupe – poput tvrde plastike, kalupe za kekse i slično – oblikujte bombicu pa ju izvadite iz kalupa i ostavite da se suši na zraku. Inače ju nećete moći izvaditi kad se u potpunosti osuši. U silikonskim, papirnatim pa čak i aluminijskim posudicama je u redu ostaviti preko noći.

Nakon sušenja i vađenja iz kalupa spremiti u zatvorene posudu kako ne bi reagiralo sa vlagom u zraku i postalo manje učinkovito.

KORIŠTENJE:

Bombicu ubaciti u toalet, ostaviti da djeluje jedno vijeme pa oribati četkom i isprati. Može se koristiti i za čišćenje bidea, umivaonika, sudopera…

BOMBICE ZA KUPANJE

SASTOJCI:

 • 2 ŠALICE SODE BIKARBONE
 • 1 ŠALICA LIMUNSKE KISELINE
 • 1 ŠALICA KUKURUZNOG ŠKROBA
 • 3 ŽLICE ORGANSKOG BILJNOG ULJA
 • 1 ŽLIČICA VODE
 • 30 KAPI ETERIČNOG ULJA (PO ŽELJI)
 • 20AK KAPI PREHRAMBENE BOJE (PO ŽELJI)

Ovaj recept se od prethodnoga razlikuje u dodatku kukuruznog škroba (gustin) te biljnih ulja. Ja sam dodala jednu žličicu nevenovog ulja i dvije hladno prešanog suncokretovog. Možete dodati bilo koje ulje koje odgovara Vašem tipu kože. To može biti bademovo, maslinovo, kokosovo, jojobino…U moje dvije vrste bombica za kupanje su se našla eterična ulja kadulje (za ublažavanje simptoma pms-a) i eterično ulje ruže (za ugodan miris i lijepo raspoloženje). Postupak izrade je isti kao i u prethodnom receptu, s tim da ulje dosta stabilizira smjesu pa ju ne treba toliko dugo miješati. Jeeee! 🙂

TUŠ-TABLETICE ZA INHALACIJU

Ideja ovih tabletica jest korištenje za vrijeme tuširanja. Staviti tableticu u tuš, a da nije pod izravnim mlazom vode. Tabletica se lagano topi, a mi udišemo blagotvorna isparavanja eteričnih ulja. Moje tebletice su pepermint (protiv glavobolje i začepljenog nosa) i klinčić (antiviralna i antibakterijska svojstva).

SASTOJCI:

 • 1/2 ŠALICE SODE BIKARBONE
 • 1/4 ŠALICE LIMUNSKE KISELINE
 • 1 ŽLIČICA VODE
 • 15 KAPI ETERIČNOG ULJA (PO ŽELJI)
 • 5-10 KAPI PREHRAMBENE BOJE (PO ŽELJI)

POSTUPAK je isti kao u prethodnim receptima. Kalupi za led su zgodni u ovom slučaju jer dobijete izgled “tabletice”. Ali, naravno, tabletica može biti i u obliku cvijeta, oblaka ili čeka god zamislite. 😉

BONUS – “LIJENO” SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE

Ako niste raspoloženi ili jednostavno nemate vremena za bavljenje kalupima i bojama, možete napraviti mješavinu sode bikarbone i limunske kiseline za posipanje. Jednostavno pomiješajte ta dva praška i čuvajte u zatvorenoj posudi. Za korištenje posipajte manju količinu, dodajte malo vode i ostavite da djeluje. Po potrebi oribajte pa isperite. Tu se prvenstveno misli na kupaonske površine, nije pogodno za sve vrste materijala jer postoji mogućnost od nagrizanja.

Miješanje ovih dostupnih sastojaka i poigravanje oblicima i mirisima dovodi do vrlo efektnih i estetski zadovoljavajućih rezultata. A najvažnije, omogućuje održavanje čistoće koje je sigurno za nas i okoliš.

How to Make Shower Steamers

Milk Bath Bomb Recipe: DIY Vanilla Milkshake Bath Bombs

All Natural Fizzy Toilet Bombs | Hometalk2 thoughts on “EKO BOMBICE ZA ČIŠĆENJE I KUPANJE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *