OCAT – PRIRODNO I POVOLJNO ČIŠĆENJE DOMA

Imate li korice citrusnog voća (po mogućnosti ekoloških) s kojima ne znate što bi? Želite čistiti dom sigurnim, ali i cijenom pristupačnim sredstvom? Evo jedan vrlo jednostavan recept za takvo sredstvo. Trebat će vam samo:

  • alkoholni ili jabučni ocat
  • korice citrusnog voća
  • voda
  • teglica ili boca sa širim grlom

U teglicu ili bocu natočite octa do pola i razrijedite s malo vode. Kad god koristite citruse, oguljene korice operite pa ubacite u teglicu s octom, tako da ocat prekrije korice. Tako možete dodavati korice, ocat ili malo vode, sve dok se teglica ne napuni. Čak i kad se napuni, možete ostaviti jedno vrijeme da odstoji. Što se duže korice namaču, miris citrusa će biti jači. Po potrebi možete dio ocijediti, a ostatak nadopuniti. Tako se ponekad dogodilo da mi se jedna boca/teglica nadopunjuje i do godinu dana. :). Ali, dok god izgleda i miriše pristojno…;) Uglavnom, znat ćete kada je vrijeme za potpuno ocijediti pripravak i baciti korice. Kad korice potpuno izgube boju i počnu se razlagati, to vrijeme je zasigurno došlo:).

Ovaj aromatizirani ocat netoksično je sredstvo za čišćenje kuhinje i kupaonice, a sastojke za njega uglavnom imamo kod kuće. Naravno, običan ocat bez ikakvih dodataka savršen je čistač, ali nas njegov miris ponekad odvraća od korištenja u te svrhe. Stoga će citrusni mirisi oplemeniti i ublažiti te intenzivne mirise octa i možda nas potaknuti da se više okrenemo prirodnim načinima čišćenja doma.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *