BALZAM ZA SUHU KOŽU – IDEJE ZA POKLON IZ KUĆNE IZRADE

SASTOJCI:
  • 1/2 ŠALICE KOKOSOVOG ULJA (100 g)
  • 1/4 ŠALICE BADEMOVOG ULJA (OKO 40 g)
  • 3 ŽLICE SHEA MASLACA (OKO 30 g)
  • 5 ŽLICA PČELINJEG VOSKA (OKO 25 g)
  • 15 KAPI VITAMINA E
  • 20 KAPI VANILIJE (KOZMETIČKO MIRISNO ULJE)      

Ako ste ikada poželjeli izraditi svoj balzam od prirodnih sastojaka, ovo je idealno vrijeme. Ne samo da nam zimi koža traži više njege, već je ovaj balzam idealan poklon za sve uzraste. Naravno, prirodni balzam se može napraviti od najrazličitijih sastojaka. Ovo su sastojci koje sam imala od prijašnjih projekata pa sam ih odlučila koristiti. Kokosovo ulje možete koristiti kao bazu, a pokoja dragocjena ulja, masti, eterična ulja kao dodatke za individualizirane poklone. Kod eteričnih ulja pripazite da su sigurna za kožu i dobro provjerite omjere. Prirodni pčelinji vosak, osim što ima antibakterijska svojstva, služi za zgušnjavanje pripravka. Tako dodavanjem veće količine voska, možete dobiti čvršću konzistenciju. Moj balzam prilično je mekane i topljive strukture na dodir. Ako hoćete dobiti pripravak sličniji masti, dodajte 1-2 žlice (5-10 g) voska. Većinu sastojka može se pronaći u običnim prodavaonicama i drogerijama. Specifične sastojke namijenjene izradi kozmetike (kapi vitamina E, kozmetičko mirisno ulje i sl.) možete potražiti u specijaliziranim online trgovinama. Ja sam svoje naručila sa https://www.terra-organica.hr. Ponekad prirodne sastojke za izradu kozmetike naručim iz https://alternativa-webshop.com.Pčelinji vosak obično kupim na tržnici od proizvođača meda. Najčešće bude izliven u različite kalupe. Ako želite vosak u sitnijem formatu, u spomenutim specijaliziranim prodavaonicama može se naći u obliku peleta.

POSTUPAK: Izmjerite sastojke koje ćete koristiti

 

Stavite sve sastojke zajedno u lončić koji ćete postaviti iznad lončića s vodom. Sastojci se trebaju zajedno topiti na pari na najmanjoj mogućoj temperaturi. Ako imate veće komade voska, možete prvo njega otopiti pa dodati ostale sastojke. Spriječiti da smjesa proključa kako se ne bi uništili korisni elementi.

Kad se svi sastojci otope i smjesa postane homogena, pažljivo ulijte balzam u prethodno sterilizirane staklenke/staklenčice/posudice. Žlica ili žličica se tu pokazala kao najkorisnija, zbog veličine staklenki. Možete koristiti i odgovarajući metalni lijevak, samo će se trebati potruditi oko čišćenja nakon upotrebe :). Poklopite odmah i ostavite umotano u čistu krpu na sobnoj temperaturi.

Ja sam dobila 6-7 ovakvih mini-teglica od 30 ml. Nakon što se potpuno ohladilo, po potrebi očitite teglice i ukrasite ih po želji. Možete koristiti i obične etikete ili komadić papira i selotejp kako bi označili što je u teglici, a možete pustiti mašti na volju. Suhi dlanovi, laktovi, stopala će vam biti zahvalni na onome što je u teglici.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *